El primer diumenge de la tardor se celebra l’Aplec de Sant Miquel, la gran festa ciutadana al Castell d’Eramprunyà. Una tradició que es remunta a una colla d’anys enrere, quan els gavanencs pujaven a peu al Castell amb la voluntat de reivindicar-lo com a part essencial del patrimoni local. Des del Restaurant Ermita de Brugués recordem amb molt d’afecte aquells anys. Casa nostra es troba a mig camí entre Gavà i el Castell, just abans de la sinuosa pujada que permet arribar al que fou cap i casal de la Baronia d’Eramprunyà. Aquí, muntanyencs i participants de l’aplec feien l’aturada de rigor abans d’emprendre la pujada. I a la inversa, un cop acabada la celebració, ja de baixada, recuperaven forces amb una bona graellada.
La tradició de l’Aplec de Sant Miquel es manté ben viva gràcies a una colla d’entitats que cada any s’esforcen per fer tornar la vida al castell, com segles enrere. I a nosaltres ens omple de goig que molts participants mantinguin viva també la tradició de quedar-se a dinar a casa nostra un cop acabada la celebració.
Ara les coses han canviat molt. A l’Aplec s’hi puja en bicicleta o fins ben a prop en cotxe. De Castell en queda poc (per sort s’estan fent tasques de consolidació de les ruïnes per conservar-ne l’estructura!). Però malgrat tot cada primer diumenge de tardor, més o menys, Eramprunyà recobra la vida i nosaltres, des del peu de la muntanya, encenem el foc ben viu perquè l’olor a carn a la brasa arribi fins ben amunt i dóna energia a aquells que fan possible l’Aplec.
Gràcies, i bon aplec!